Tort Sacher

Tort Sacher

  • 01:30
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto czekoladowe:

    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 6 jajek
    • 150 g masła
    • 125 g cukru
    • 135g mąki
    • 20 g kakao
    • 200 g konfitury morelowej
    • mąka i masło do posmarowania formy
    • szczypta soli

    Ganache glazura:

    • 60 ml mleka
    • 40 g śmietany
    • 30 g cukru
    • 30 ml wody
    • 30 g fruktozy
    • 100 g gorzkiej czekolady
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Miękkie masło ucieraj mikserem tak długo, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA (w misce na garnku z gotującą wodą), a następnie przestudź ją przez ok. 15–20 min. W tym czasie do masła dodaj kolejno wszystkie żółtka. Gdy idealnie połączą się z masą, dodaj kakao, szczyptę soli i ucieraj jeszcze przez chwilę. Następnie do masy wlej powoli czekoladę, cały czas ucierając mikserem na najwyższych obrotach.

Białka ubij na pianę w szerokiej misce. Do ubitej piany powoli wsyp cukier, stale ubijając do momentu, aż cukier się rozpuści. Gotowa piana powinna być sztywna i lśniąca. Rozgrzej piekarnik do temp. 180⁰ bez termoobiegu. Przesiej mąkę do masy i bardzo delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Pianę dodawaj w trzech częściach do masy z czekoladą i lekko mieszaj gumową szpatułką lub łyżką.Tortownicę o średnicy 26 cm posmaruj masłem i oprósz mąką, dzięki temu ciasto po upieczeniu swobodnie odejdzie od formy.
 
Ciastem napełnij tortownicę, wyrównaj wierzch ciasta szpatułką i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 45 minut. Po tym czasie sprawdź czy ciasto jest gotowe: w środek ciasta wbij do połowy drewniany patyczek. Jeśli patyczek jest suchy, masz gwarancję upieczonego ciasta, jeśli jest mokry i widać surowe ciasto, piecz jeszcze przez kolejne 15 min.

Upieczone ciasto wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Po 30 min zdejmij osłonę tortownicy. Dopiero ostudzone ciasto nadaje się do krojenia. Użyj kuchennego najdłuższego noża i przetnij ciasto wzdłuż na dwie równe części. Możesz użyć również grubej nitki kuchennej: rozwiń ok. 35 cm nici, zawiń końce na palcach wskazujących, napręż, przyłóż do ciasta w połowie wysokości i krój je nitką na dwie równe części.

W garnku zagotuj konfiturę morelową z dodatkiem ok. 30 ml wody. Przy pomocy pędzelka  nasącz konfiturą spód ciasta czekoladowego (nie oszczędzaj konfitury – spód powinien być soczysty). Przykryj drugim płatem ciasta i ponownie oblej wierzch konfiturą. Przełóż ciasto do lodówki.

W rondelku zagotuj wodę z cukrem i glukozą. Do wytworzonego syropu dolej mleko i śmietankę. Do gorącego mleka ze śmietanką dodawaj stopniowo małe kawałki czekolady i intensywnie mieszaj w jedną stronę. Uzyskasz gładką i lśniącą polewę.

Zimne ciasto wyjmij z lodówki i połóż na kratce lub talerzu. Wylej polewę czekoladową i rozsmaruj szpatułką kuchenną po całym cieście, włącznie z brzegami. Wstaw do schłodzenia do lodówki. Kiedy czekolada stężeje, Tort Sachera jest gotowy.


Komentarze