Tort szpinakowo-pomidorowy

Tort szpinakowo-pomidorowy

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Baza:

    • kilka naleśników przygotowanych w tradycyjny sposób

    Warstwa zielona:

    • 1 op. rozdrobnionego szpinaku mrożonego
    • kilka ząbków czosnku
    • 1 serek topiony
    • gałka muszkatołowa
    • sól
    • pieprz

    Warstwa czerwona:

    • 2 puszki pomidorów
    • pół cebuli
    • sól
    • pieprz
    • ulubione zioła (bazylia, oregano, tymianek)
    • żółty ser do posypania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Z podanych składników przygotować czerwoną i zieloną masę o dość gęstej konsystencji (należy w tym celu maksymalnie zredukować płyny). Okrągłe, żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Na dnie naczynia ułożyć naleśnik (naczynie musi mieć tę samą średnicę co przygotowane naleśniki), następnie zieloną masę, znowu naleśnik i czerwoną masę. Czynność powtarzamy aż do wypełnienia naczynia. Wierzch posypujemy żółtym serem.

Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 30 minut. Kroimy jak tort i podajemy na gorąco bądź na zimno.


Komentarze