Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

  • 03:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 9 jaj
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1,5 szklanki mąki
    • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:

    • 1 l śmietany kremówki 30%
    • cukier puder do smaku
    • 3 łyżeczki żelatyny
    • 2 galaretki truskawkowe
    • truskawki do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temperaturze ok. 160 stopni przez 30 minut.

Masa śmietanowa: śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy odrobinę cukru pudru, dzielimy na 2 części (1 większą, 2 mniejszą).

Do większej dodajemy rozpuszczone wg przepisu galaretki, przestudzone, do mniejszej części dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 0,5 szklanki ciepłej wody. Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 części. Przekładamy masami na przemian. Wierzch ciasta dekorujemy pozostałą bitą śmietaną i truskawkami. Schładzamy kilka godzin w lodówce.


Komentarze