Tort urodzinowy

Tort urodzinowy

  • 02:30
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 5 jajek
    • 150 g mąki pszennej
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 50 g cukru

    Krem:

    • 150 g miękkiego masła
    • 300 ml mleka
    • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru
    • 4 czubate łyżki kakao rozpuszczalnego
    • 75 g cukru pudru

    Do nasączenia:

    • sok z 1 pomarańczy
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 łyżka rumu

    Dodatkowo:

    • gotowa polewa czekoladowa
    • ozdoby marcepanowe
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj biszkopt: Dno blaszanej tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 170°. Wymieszaj obie mąki, przesiej przez sitko i odstaw. Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do wysokiego naczynia i ubij mikserem na lekką pianę. Miksując dalej, wsyp powoli cukier i po kolei dodaj żółtka. Następnie zmniejsz obroty miksera i delikatnie wmieszaj mąkę. Kiedy tylko połączy się z masą, przestań miksować. Wlej ciasto do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 40 min. Biszkopt jest gotowy, kiedy drewniany patyczek wbity i wyciągnięty z niego jest suchy. Upieczony biszkopt trzymaj w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto odkrój nożem od boków tortownicy i wyciągnij. Przekrój wzdłuż na dwie części.

Przygotuj krem: do małego garnka wlej 200 ml mleka, wsyp kakao rozpuszczalne i dodaj 50 g masła. W pozostałym mleku rozmieszaj budyń. Zagotuj mleko z masłem i dolej rozmieszany budyń, a następnie jeszcze raz zagotuj cały czas mieszając. Masę odstaw do wystygnięcia. Utrzyj pozostałą część masła z cukrem pudrem i dalej ucierając dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu.

W szklanej miseczce wymieszaj sok z pomarańczy z sokiem z cytryny i rumem. Gotowym ponczem nasącz jeden spód biszkoptowy (można zrobić to silikonowym pędzelkiem) i rozsmaruj na nim cały krem. Drugą część biszkopta nasącz od przekrojonej strony i ułóż na rozsmarowanym kremie skórką do góry. Całość lekko przyciśnij dłonią i wstaw do lodówki na 30 min.

Gotową polewę czekoladową włóż do gorącej wody. Po 5 min wyciągnij i ugnieć, trzymając zamknięte opakowanie. Obetnij rożek z opakowania i wyciśnij polewę na środek schłodzonego tortu. Rozprowadź polewę lekko przechylając podstawkę z tortem. Tort możesz udekorować marcepanowymi ozdobami.


Komentarze