Tort w kształcie serca

Tort w kształcie serca

  • 01:20
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 6 dużych jajek
    • 4/5 szklanki cukru
    • 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki kakao

    Krem:

    • 250 g masła
    • 200 g malin
    • 90 g cukru pudru
    • 10 ml nalewki malinowej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Przygotuj dwie formy: okrągłą i kwadratową. Średnica okrągłej foremki i bok kwadratowej powinny być tej samej długości (ok. 18 cm). Z podanych składników upiecz biszkopt. Przesiej suche składniki. Ubij białka na pianę. Cały czas miksując, dodaj cukier, kolejno żółtka i na koniec mąkę z kakao. Ciasto rozlej do foremek na taką samą wysokość. Wstaw foremki z ciastem do nagrzanego do 160º piekarnika i piecz do „suchego patyczka”. Maliny przetrzyj przez sitko. Masło utrzyj na puch. Ucierając, dodaj stopniowo cukier puder i przecier malinowy. Pod koniec ucierania dodaj nalewkę. Gotowy krem przechowaj w lodówce do czasu przekładania ciasta.

2

Kiedy ciasta wystygną, przekrój je w poprzek na płaty. Wystarczy na dwa.

3

Okrągły biszkopt przekrój dodatkowo z góry na pół.

4

Z dolnych płatów ciasta ułóż serce.

5

Posmaruj schłodzonym kremem.

6

Przykryj warstwę kremu górnymi płatami ciasta.

7

Całość posmaruj pozostałym kremem.

8

Brzegi serca oprósz czekoladową posypką.


Komentarze