Tort z truskawkami

Tort z truskawkami

  • 01:00
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 5 jajek
    • 20 dag cukru pudru
    • 8 dag mielonych orzechów
    • 18 dag mąki tortowej
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 3 łyżki gorącej wody
    • 2 łyżki oleju
    • 2 łyżki rumu
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 10 łyżek wody

    Krem:

    • 300 ml śmietanki 30%
    • 1/2 szkl. cukru
    • 1 op. śmietan-fixu
    • 1 op. mrożonych truskawek lub świeże truskawki (ok. 700 g)

    Dekoracja:

    • 5 świeżych truskawek
    • 1 op. biszkoptów podłużnych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj biszkopt: nagrzej piekarnik do 180°. Żółtka utrzyj z cukrem, wodą i olejem. Do kremowej i puszystej masy dodawaj powoli mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i zmielonymi orzechami. Na koniec delikatnie dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto wlej do małej tortownicy o średnicy 18 cm posmarowanej wcześniej masłem i obsypanej bułką tartą. Piecz przez 30 min, aż biszkopt się zarumieni. Po ostudzeniu przekrój go na 3 równe placki i skrop wodą z sokiem z cytryny i rumem.

Przygotuj krem: do schłodzonej śmietanki 30% dodaj opakowanie śmietan - fixu oraz pół szklanki cukru i ubijaj do momentu uzyskania puszystej bitej śmietany. Podziel ją na 2 części – połowę użyjesz do dekoracji tortu. W osobnym naczyniu zmiksuj zamrożone truskawki.

Na pierwszy placek biszkoptowy nałóż warstwę zmiksowanych truskawek oraz warstwę bitej śmietany. Całość przykryj drugim plackiem. Nałóż kolejną warstwę truskawek i kremu, a na koniec ostatni placek. Zarówno górę, jak i boki tortu pokryj pozostałą częścią bitej śmietany.
Biszkopty przekrój na pół i układaj wzdłuż boków, tworząc dekoracyjny „płotek”. Na wierzchu ułóż świeże truskawki pokrojone w plasterki lub w całości, udekoruj bitą śmietaną. Tort wstaw szybko do lodówki, aby bita śmietana stężała (na ok. 1, 5 godz.).


Komentarze