Tort z wiśniami na cynamonowo-czekoladowym biszkopcie

Tort z wiśniami na cynamonowo-czekoladowym biszkopcie

  • 01:30
  • 12 porcji
  • Trudny

Składniki

    Biszkopt: 

    • 135 g kuwertury 
    • 145 g mąki 
    • 20 g cukru waniliowego 
    • 125 g cukru pudru 
    • 50 g cukru 
    • 5 jajek 
    • 1/2 łyżeczki cynamonu 
    • sól  

    Masa: 

    • 500 ml śmietanki 36% 
    • 20 g cukru waniliowego 
    • 80 g cukru 
    • 300 g wiśni 
    • 150 ml syropu wiśniowego wymieszanego z wodą 
    • 200 g czekolady 
    • 3 gałązki mięty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi wysmaruj masłem. Kuwerturę do ciasta połam na kawałki i wstaw w miseczce na rondlu do rozpuszczenia. Ważne, aby w rondelku była wystarczająca ilość wody, ponieważ czekolada najlepiej rozpuszcza się nad parą.

2

Jajka podziel na żółtka i białka. Do szerokiej miski przełóż żółtka, a białka do misy miksera. Do białek dodaj szczyptę soli, to pomaga uzyskać ładną pianę. Ubij białka na sztywno i dosyp cukier puder. Dalej ubijaj, aż piana się utrwali, czyli nabierze szklistości i będzie bardzo sztywna.

3

W misce lekko ubij żółtka, dodając cukier waniliowy. Jak tylko zrobią się puszyste, wlej ciepłą czekoladę i dosyp cynamon. Masę czekoladową wymieszaj. Dodaj dwie łyżki piany i znów lekko rozmieszaj. Wsyp przesianą przez sito mąkę i nie przestawaj delikatnie mieszać. Użyj do tego szerokiej łyżki kuchennej. Następnie dodawaj po kilka łyżek piany i kontynuuj powolne mieszanie. Stopniowe dodawanie piany do biszkoptu czekoladowego to sekret jego puszystości po upieczeniu.

4

Ciasto przełóż do formy i wstaw do pieczenia na ok. 30 min. Pod koniec sprawdź patyczkiem kuchennym czy środek ciasta jest suchy. Oznacza to, że biszkopt jest gotowy. Wyjmij go z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Biszkopt możesz przygotować nawet dzień wcześniej.

5

Do misy miksera wlej śmietankę, wsyp cukier i cukier waniliowy. Ubijaj na średnich obrotach na puszystą masę. W tym czasie lub zaraz po ubijaniu wydryluj pestki z wiśni.

6

Biszkopt przetnij wzdłuż na pół i spód przełóż na talerz deserowy. Nasącz kilkoma łyżkami soku wiśniowego i nałóż dookoła wykorzystując połowę wiśni. Następnie wyłóż i rozsmaruj połowę bitej śmietany.

7

 Nakryj masę drugim płatem biszkoptowym. Ponownie nasącz ciasto sokiem, a potem ułóż wiśnie i resztę bitej śmietany. Wyrównaj krem śmietankowy po bokach tortu. Za pomocą łyżki rozprowadź śmietankę na wierzchu.

8

Formuj na wierzchu nieregularne fal, które utworzą ciekawą strukturę tortu. Posyp teraz wierzch kawałkami czekolady i udekoruj wiśniami. Wstaw tort do schłodzenia na ok. 2–3 godz. Pozwoli to zestalić się strukturze, a śmietanie zesztywnieć. Przed podaniem pokrój tort na porcje i udekoruj listkami mięty.
 


Komentarze