Torta di zucca - włoski tort dyniowy

Torta di zucca - włoski tort dyniowy

  • 02:00
  • 6 porcji
  • 492 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​600 g miąższu z dyni
    • 150 g masła
    • szczypta soli
    • 150 g cukru
    • 50 g migdałów
    • 50 g kandyzowanej skórki z cytryny
    • 50 g rodzynek
    • 1 kieliszek grappy
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 75 g pszennej maki
    • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 jajka
    • masło do wysmarowania formy
    • cukier puder do posypania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Dynię pokrojoną w kostkę przekładamy do żaroodpornego naczynia, wkładamy do gorącego piekarnika i rozpiekamy.

Gdy będzie całkiem miękka, dokładnie miksujemy razem z miękkim masłem, dodając po chwili sól, cukier, wcześniej zblanszowane, obrane ze skórki i zmielone migdały, drobno posiekaną kandyzowaną PORADA KONTEKSTOWA - KANDYZOWANIE skórkę z cytryny, wcześniej namoczone w grappie rodzynki (razem z grappą, w której się moczyły) oraz startą skórkę cytrynową, całość bardzo dokładnie mieszamy.

Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszając, dodajemy lekko ubite żółtka. Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie, acz dokładnie mieszamy z ciastem.

Całość przekładamy do wysmarowanej masłem okrągłej formy tortowej o średnicy 20 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 1 godz. (po nakłuciu ciasta drewnianym patyczkiem powinien on być suchy i czysty). Ostudzony tort wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem, podajemy.


Komentarze