Tortilla z młodych ziemniaków

Tortilla z młodych ziemniaków

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 obrane ziemniaki
    • 1 cebula
    • 3 łyżki oleju
    • 4 jajka
    • majeranek
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pokrój ziemniaki na równej grubości talarki, a cebulę w plasterki. Rozgrzej patelnię i dodaj 2 łyżki oleju. Smaż pokrojone warzywa przez 10 min na wolnym ogniu. W misce roztrzep jaja i przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj pozostały olej i wlej masę jajeczną. Smaż na bardzo małym ogniu przez 5–8 min. Gdy jajka zaczną się ścinać, przykryj całość dużym talerzem i smaż jeszcze chwilę. Następnie przewróć szybko tortillę na talerz i zsuń z powrotem na patelnię. Smaż przez kolejne 2–3 min, aż całość zarumieni się z drugiej strony. Tortillę pokrój na trójkąty, ozdób świeżą bazylią lub pietruszką i podawaj jeszcze gorącą.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze