Tortille z soczewicą i warzywami

Tortille z soczewicą i warzywami

  • 02:00
  • 20 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Sos:

    • 200 g soczewicy czerwonej
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 papryka chili do smaku
    • 1 papryka czerwona
    • 1 średnia cebula
    • 5 łyżek oliwy
    • przyprawy: sól, przyprawa, np. do gyrosa

    Tortilla:

    • 500 g mąki pszennej
    • 70 g smalcu
    • 60 g masła
    • 320 ml ciepłej wody
    • 1 łyżeczka soli

    Dodatki:

    • różne rodzaje sałat
    • pomidory koktajlowe
    • kolorowe papryki
    • czerwona cebula
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Soczewicę opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Wsyp soczewicę do garnka, wlej 1,5 szklanki wody i delikatnie przypraw solą. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie przestań gotować, ale zostaw jeszcze soczewicę w przykrytym garnku ok. 10-15 minut.

2

Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w kostkę.

3

Warzywa zeszklij na oliwie. Dodaj do soczewicy i zmiksuj na gładką pastę. Dopraw przyprawą do smaku.

4

Przygotuj tortille. Mąkę przesiej do miski. Dodaj masło, smalec i sól. Chwilkę urabiaj.

5

Stopniowo dodawaj ciepłą (nie gorącą) wodę. Połącz składniki.

6

Uformuj ok. 20 kulek wielkości piłeczki pingpongowej. Odstaw na 10 minut. Przykryj lnianą ściereczką.

7

Kolejno rozwałkuj tortille na cieniutkie placuszki. Jeśli chcesz, aby ciasto miało regularny kształt, możesz je po rozwałkowaniu wyciąć za pomocą np. okrągłego talerzyka.

8

Tortille smaż na bardzo dobrze rozgrzanej patelni. Warto wykorzystać patelnię elektryczną. Będą powstawały wybrzuszenia, ale to normalne przy smażeniu tortilli. Upieczone możesz przechowywać w lnianej, wilgotnej ściereczce i wykorzystać kolejnego dnia. Możesz też je zamrozić.

9

Rozłóż placek i na 1/3 powierzchni posmaruj go pastą. Ułóż sałatę, pokrojone kolorowe papryki i pomidorki koktajlowe. Dołóż po kilka plasterków czerwonej cebuli.

10

Złóż placek. Zepnij go wykałaczką lub owiń papierem do pieczenia, a następnie dekoracyjnie przewiąż wstążeczką. Tortille możesz podać z salsą z awokado lub sałatką z czerwonej kapusty z sokiem pomarańczowym.


Komentarze