Tosty z bakłażanami

Tosty z bakłażanami

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 bakłażan
    • chleb tostowy
    • ser mozzarella lub gouda
    • pomidor
    • listki bazylii
    • ketchup lub sos czosnkowy, sól, pieprz
    • oliwa z oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bakłażany pokroić w krążki o grubości 1 cm. Posolić z obu stron, odstawić na 5 min aż zaczną puszczać sok. Następnie bakłażany podsmażyć na rozgrzanej oliwie z obu stron.

W tym czasie należy przygotować kilka tostów. Na gotowe grzanki ułożyć kolejno bakłażana, plaster pomidora, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na wierzch położyć plaster sera.

Tak przygotowane tosty zapiekamy co najmniej 2 min w mikrofalówce bądź piekarniku. Gotowe tosty polewamy ketchupem lub sosem czosnkowym i dekorujemy listkiem świeżej bazylii.


Komentarze