Tosty z grillowanym halloumi i morelami z miętą

Tosty z grillowanym halloumi i morelami z miętą

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 kromki pieczywa pszenno-żytniego
    • 8 plastrów sera halloumi
    • 2 morele
    • kilka listków mięty
    • 50 g jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka harissy
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżeczka masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Grillowane tosty to żadne odkrycie, ale klasyczne połączenie żółtego sera i szynki każdemu się już chyba nieco przejadło. Pora nadać tostom nowego wymiaru! Połączenie cypryjskiego sera halloumi z soczystymi, maślanymi morelami obtoczonymi w orzeźwiającej mięcie daje razem prawdziwie wakacyjne danie. Odrobiny pikanterii dodaje mu jogurtowy sos z harrisą, dzięki czemu robi się jeszcze ciekawiej! Spróbujcie, a nie pożałujecie!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Morele kroimy na ćwiartki i pozbawiamy pestek. Miętę siekamy. Morele, miętę i połowę miodu łączymy razem. Pozostały miód dodajemy do jogurtu i harissy i mieszamy razem, do połączenia składników.

2

Masło rozpuszczamy i smarujemy nim aluminiową tackę. Na tacce układamy kromki pieczywa, ćwiartki moreli obtoczone w mięcie i miodzie i plasterki sera. Wszystkie składniki grillujemy z dwóch stron, aż się przyrumienią.

3

Zgrillowane pieczywo smarujemy sosem z jogurtu i harissy. Na wierzchu układamy plasterki sera i ugrillowane morele. Podajemy na ciepło.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze