Tosty z omletem, papryką i ziołowym sosem

Tosty z omletem, papryką i ziołowym sosem

  • 00:15
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 duże jajka 
    • 50 ml mleka lub słodkiej śmietanki 
    • 40 g majonezu 
    • 50 g jogurtu naturalnego 
    • 2 g masła 
    • 1/2 czerwonej papryki 
    • 1/2 żółtej papryki 
    • 4 kromki pieczywa tostowego 
    • garść świeżych liści bazylii 
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jajka rozbełtaj z mlekiem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Na patelni o średnicy ok. 20 cm rozpuść masło. Na rozpuszczone masło wylej masę jajeczną i przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień do minimum. W ten sposób smaż jajka do momentu, aż całkowicie się zetną. Możesz obrócić omlet na drugą stronę i podsmażyć jeszcze pół min, ale nie jest to konieczne. Zdejmij omlet z patelni i przekrój na pół.

Paprykę umyj i pokrój w słupki. Liście bazylii opłucz, posiekaj i wymieszaj z jogurtem i majonezem. Kromki pieczywa tostowego opiecz w tosterze lub na suchej patelni. Upieczone kromki posmaruj sosem bazyliowym i przełóż słupkami papryki i omletem. Jeżeli tosty mają być „na wynos”, zawiń je np. w papier do pieczenia.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze