Tradycyjne kotlety mielone

Tradycyjne kotlety mielone

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • ok. 200 g wieprzowiny
    • ok. 200 g wołowiny
    • 2-3 jaja
    • 2-3 suche bułki kajzerki
    • 2 cebule
    • sól
    • pieprz
    • natka pietruszki
    • olej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso, cebule oraz namoczone wcześniej bułki (w mleku bądź wodzie) zemleć przez maszynkę, drobno posiekaną pietruszkę dodać do masy, posypać solą – ok. dwie płaskie łyżki i pieprzem mielonym. Całość wygnieść rękoma na jednolitą masę, dodając jajka. Następnie odstawić na ok. godzinę do lodówki.

Po godzinie formować kotlety i obtaczać w bułce tartej i układać na patelni na średni ogień. Smażyć aż zbrązowieją (a nie ze złocą się). Usmażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym, rozgrzać piekarnik do 200°C i włożyć je do piekarnika, aby doszły.


Komentarze