Trifle z owocami

Trifle z owocami

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 100 g czarnych porzeczek
    • 4 podłużne kawałki biszkoptu
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 opakowanie serka mascarpone
    • 3 - 4 łyżki cukru pudru
    • 1 jajko
    • kilka kropel olejku rumowego
    • 25 g płatków migdałowych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Porzeczki umyj, przebierz, oberwij kiście, a następnie wrzuć je na patelnię, podsyp 1 łyżką cukru i duś na wolnym ogniu, aż puszczą sok.

Przygotuj krem: oddziel żółtko od białka. Utrzyj żółtko na gładką masę z 1 łyżką cukru, dodaj do niej olejek rumowy, a następnie zmiksuj z serkiem mescarpone. Dodaj białko ubite na sztywną pianę.

Sokiem z cytryny skrop biszkopty, tak aby lekko wchłonęły sok, ale nie rozmiękły.

W naczyniu ułóż kolejno nasączone biszkopty, przesmażone owoce i krem. Schłodź deser w lodówce (pod przykryciem, tak aby nie chłonął innych zapachów).

Przed podaniem posyp deser przesmażonymi na suchej patelni i przestudzonymi płatkami migdałowymi.


Komentarze