Trójkątne batoniki morelowe

Trójkątne batoniki morelowe

  • 00:50
  • 16 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 ml soku pomarańczowego 100%
    • 500 g suszonych moreli
    • 100 g jasnych rodzynek
    • 500 g płatków owsianych
    • 100 g posiekanych migdałów
    • 1 łyżka ziaren czarnego sezamu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Płatki owsiane upraż na suchej patelni. Następnie rozsyp płatki na papierze do pieczenia i poczekaj aż wystygną.

2

Morele i rodzynki umyj w ciepłej wodzie. Włóż do garnuszka i zalej sokiem pomarańczowym. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu. Kiedy morele zaczną się rozpadać, zdejmij garnek z ognia. Ostudzone zmiksuj malakserem na puree. Dodaj uprażone płatki i jeszcze raz zmiksuj (możesz dodać płatki partiami).

3

Następnie dodaj migdały i sezam.

4

Wymieszaj masę łyżką i wyłóż cienką warstwę do foremki z papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 110°C na 30 min.

5

Podsuszoną masę wyciągnij z piekarnika i pokrój w trójkąty. Zostaw na kilka godzin w chłodnym i suchym miejscu. Po kilku godzinach batoniki stwardnieją. Batoniki przechowuj w zamkniętym pojemniku.


Komentarze