Tropikalna sałatka z krewetkami podana w wydrążonym ananasie

Tropikalna sałatka z krewetkami podana w wydrążonym ananasie

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 duży ananas
    • 1 nieduże mango
    • 100 g ryżu brązowego
    • 200 g małych krewetek
    • 1/2 pęczka pietruszki
    • 1 świeży sok z ananasa
    • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
    • 1 limonka
    • 1 papryczka chilli
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 cebula
    • przyprawy: sól, pieprz, imbir mielony, kurkuma
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Paulina Wnuk

Słowo od autora

Na pewno każdy z Was, choć raz oglądał film „Forrest Gump”. Jest to opowieść, która odkąd pojawiła się na ekranach, od razu stała się filmem kultowym. Forrest podczas wojny poznaje Bubbę, który wiedzę o krewetkach miał w małym palcu. Forrest obiecał mu zakup kutra do połowu krewetek, i choć Bubba podczaj wojny zginął, to Forrest dotrzymał swojej obietnicy. Po ogromnym sukcesie filmu, w USA powstała restauracja „Bubba Gump Shrimp”, w której można zjeść krewetki przyrządzone na wiele różnych sposobów. Zainspirowana tą krewetkową historią przygotowałam sałatkę z ryżem, ananasem, mango i oczywiście krewetkami. Ma genialny, świeży, tropikalny smak, a do tego wygląda rewelacyjnie, gdyż należy podawać ją w wydrążonym ananasie. 

Autor: Paulina Wnuk, paulinawnuk.com

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Krewetki umyj, obierz i oczyść dokładnie. Usuń też cały odwłok i pozostaw samo mięso krewetki. Umieść je w miseczce i dodaj do nich: 3 łyżki soku z ananasa, sok wyciśnięty z połowy limonki, pół cebuli pokrojonej w bardzo drobną kostkę, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz 2 łyżki posiekanej pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na czas przygotowywania reszty sałatki.

2

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu wystudź. Ananasa przekrój wzdłuż, wydrąż środek. Postaraj się, aby były to większe kawałki, które można pokroić w kostkę. Mango również pokrój w kostkę. Nie musi być bardzo mała. Do pokrojonego ananasa i mango dodaj: ugotowany i wystudzony ryż, pokrojoną w kostkę drugą połowę cebuli, posiekane orzechy ziemne i drobno pokrojoną papryczkę chili. Dopraw jeszcze solą, pieprzem, połową łyżeczki imbiru i odrobiną kurkumy.

3

Zamarynowane krewetki zgrilluj lub usmaż i dodaj do sałatki. Całość polej dressingiem z 4 łyżek soku z ananasa, soku z połowy limonki, posiekanej pietruszki, soli i pieprzu. Podawaj w wydrążonym ananasie. 


Komentarze