Truflowe bałwanki

Truflowe bałwanki

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 4 babeczki
    • 2 łyżki mleka w proszku lub w granulkach
    • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
    • 1 pokruszony wafel (andrut)
    • 1 łyżka masła
    • 100 g białej czekolady (do trufli)
    • 1/2 gorzkiej czekolady
    • 2 tabliczki białe czekolady (do oblania bałwanków)
    • masa cukrowa
    • biały mazak cukrowy
    • barwniki spożywcze (czerwony, pomarańczowy, czarny)
    • paluszki
    • pędzel

    Babeczki:

    • 3 jajka
    • 1 tabliczka białej czekolady
    • 120 g masła
    • 120 g cukru pudru
    • 3 łyżki mąki

    Masa cukrowa:

    • 400 g cukru pudru
    • 2 łyżeczki glukozy
    • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
    • 25 ml gorącej wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Do wykonania bałwanków potrzebne będą babeczki oraz trufelki. 

Przygotuj babeczki: masło wraz z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź. Jaja zmiksuj z cukrem pudrem, następnie dodaj mąkę i całość wymieszaj. Ostudzoną czekoladę powoli dodaj do masy, cały czas mieszając. Formę do muffinek wyłóż kokilkami i wlej do nich ciasto do 3/4 wysokości formy. Babeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez 15 min. Upieczone wyjmij i przestudź.

Przygotuj trufelki: do miseczki wsyp mleko w proszku, wiórki kokosowe, pokruszony wafel, miękkie masło i 1/3 roztopionej, gorącej białej czekolady. Składniki dobrze wymieszaj. Następnie masę zagnieć w dłoniach na kilka małych kulek. Każdą z nich natnij u góry nożem – w przecięte miejsce włożysz później cukrowy kapelusz bałwanka.

2

Przygotuj masę cukrową: w gorącej wodzie dokładnie rozpuść żelatynę, a następnie dodaj glukozę. Wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitego płynu. Z połowy cukru pudru usyp stożek. Następnie dolej do niego rozpuszczoną żelatynę z glukozą i wymieszaj. Zagnieć elastyczną masę – w razie potrzeby dosyp małymi partiami pozostały cukier. Masę podziel na 3 części. Każdą wymieszaj z innym barwnikiem spożywczym.

3

Czarną masę cukrową rozwałkuj na pergaminie. Wytnij prostokąt, a w nim kształt kapelusza. Wokół ronda namaluj białym cukrowym mazakiem pasek. Z reszty masy uformuj małe kuleczki na oczka i guziki bałwanków.

4

Z pomarańczowej masy cukrowej ulep kuleczki, a z nich zrób noski „marchewki”. Z czerwonej masy wytnij nożem prostokąciki, a z nich kokardki.

5

Dwie tabliczki białej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, lekko przestudź, a następnie równo wyłóż na wierzch babeczki. Czekoladą pokryj również trufle. Następnie połóż ją na babeczce nacięciem do góry. Całość ponownie przykryj czekoladą.

6

Do bałwanka przyklej oczka, nos i resztę elementów. W naciętą truflę włóż kapelusz. Działaj szybko zanim czekolada zastygnie. Na koniec obsyp bałwanka wiórkami kokosowymi. Ich nadmiar zdejmij delikatnie pędzlem.

7

W osobnym naczyniu rozpuść ciemną czekoladę. Z paluszków oderwij sól. Następnie połóż je na pergaminie i pomaluj gorącą czekoladą. Paluszki pozostaw do wyschnięcia. Gotowe paluszki połam na krótsze kawałki i wetknij po bokach bałwanka.


Komentarze