Tuńczyk pieczony ze świeżym rozmarynem i oliwkami

Tuńczyk pieczony ze świeżym rozmarynem i oliwkami

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 kawałki polędwicy z tuńczyka po ok. 150 g
    • 1 puszka białej fasoli
    • 1/2 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • 12 pokrojonych czarnych oliwek
    • 1/2 pomidora pokrojonego w kostkę
    • 1 i 1/2 łyżki przecieru pomidorowego
    • 1/2 łyżeczki pasty chili
    • świeży rozmaryn
    • 6 łyżek oliwy extra virgin
    • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
    • szczypta kminu rzymskiego
    • łyżeczka suszonego majeranku
    • sól morska
    • świeżo mielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Polędwice z tuńczyka posmaruj oliwą i dopraw solą oraz pieprzem. Fasolę dokładnie odsącz i wymieszaj z resztą składników (czosnek, oliwki, cebula, pomidor, przyprawy).

Z papieru do pieczenia wytnij kwadraty i na środku każdego połóż fasolę z resztą składników, a następnie polędwice z tuńczyka. Całość zawiń jak paczuszkę i przewiąż sznurkiem. Papiloty można też zawinąć jak papierek od cukierka.

Piekarnik rozgrzej do 200°C i piecz przez ok. 10 min. Następnie sprawdź, czy mięso jest upieczone. Powinno mieć lekko różowy, delikatny odcień w samym środku.


Komentarze