Tutki z popcornem karmelowym

Tutki z popcornem karmelowym

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 szkl. ziaren kukurydzy do popcornu 
    • 125 g masła 
    • 120 g cukru 
    • 2 łyżki miodu 
    • 1 łyżeczka sody 

    Dodatkowo:

    • kolorowe kartony 
    • tasiemka materiałowa 
    • papier śniadaniowy

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Dno garnka z szerokim dnem pokryj półcentymetrową warstwą oleju. Postaw garnek na małym ogniu. Kiedy olej się rozgrzeje, rozsyp w nim płasko ziarna kukurydzy i posól. Przykryj garnek i podgrzewaj na małym ogniu. Po jakimś czasie usłyszysz pukanie w środku garnka, kiedy ustanie zdejmij garnek z ognia i odkryj.

2

W małym garnuszku rozpuść cukier, miód i masło. Kiedy składniki się połączą, przestań mieszać i trzymając garnek na średnim ogniu, poczekaj, aż karmel nabierze właściwego koloru. Następnie dodaj łyżeczkę sody, zamieszaj i wylej karmel na przygotowany, jeszcze ciepły popcorn.

3

Z kolorowego kartonu wytnij trzy kawałki okręgów (tak trochę więcej niż ćwiartki). Następnie zwiń je w tutki i zepnij zszywaczem. Wyłóż papierem śniadaniowym. Na ilość popcornu z tego przepisu tutki powinny mieć ok. 20 cm wysokości.

4

Z pozostałych kartonów wytnij trzy niewielkie motywy. Nawlecz je na kolorową tasiemkę i przyklej taśmą dwustronną do tutek. Wypełnij tutki wystudzonym popcornem i podaj.


Komentarze