Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 cukinie
    • 1 czosnek
    • 2 marchewki młode
    • 1 pomidor
    • 2 ziemniaki
    • 1/3 pora
    • 1 ogórek zielony
    • 40 ml oliwy
    • 2 gałązki koperku
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 2 gałązki tymianku
    • gałązki kolendry do dekoracji
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na paski. Przełóż je do miski. Czosnek rozgnieć i wymieszaj z połową porcji oliwy oraz listkami tymianku. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Cukinię polej marynatą, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby cukinia przywiędła. 

Ziemniaki umyj, przypraw solą i zawiń w folię. Przygotuj grill. Jak tylko się rozgrzeje, rozsuń żar i włóż ziemniaki do pieczenia. Obracaj co 10 minut, aby równo się opiekały. Marchewkę i por obierz, przypraw oliwą i grilluj, aby warzywa lekko zmiękły. Następnie przełóż na deskę i pokrój na małe kawałki. 

Jak tylko ziemniaki będą upieczone, wyjmij ciepłe z folii i obierz ze skóry. Aby łatwiej się obierały, możesz przelać je zimną wodą – wtedy skórka zacznie sama odchodzić od miąższu. Ziemniaki pokrój na kawałki i  przełóż do miski z warzywami. Dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki, sól oraz oliwę. Pomidory i ogórka pokrój w kostkę. Przypraw lekko solą i wymieszaj z koperkiem oraz oliwą. Odstaw na czas grillowania cukinii. 

Plastry cukinii rozłóż na kratce grillowej i opiekaj z każdej strony, aż do zrumienienia. Gotowe przełóż na deskę. Na każdy plaster nałóż sałatkę z warzyw i zroluj cukinię. Następnie tymbaliki przełóż na półmisek. Dopraw zamarynowanymi pomidorami z ogórkiem. Posyp jeszcze całość listkami poszarpanej kolendry.


Komentarze