Tyrolskie kluseczki ziemniaczane w sosie miodowym

Tyrolskie kluseczki ziemniaczane w sosie miodowym

  • 01:20
  • 4 porcje
  • 644 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 700 g mączystych ziemniaków typ kulinarny C (np. odmiana Augusta)
    • 350 g pszennej mąki
    • 1 jajko
    • starta gałka muszkatołowa
    • 4 łyżki masła do smażenia
    • sól

    Sos:

    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka masła
    • 250 ml mleka
    • 4 łyżki miodu (jego rodzaj wedle uznania)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, jeszcze gorące obieramy i przepuszczamy przez maszynkę lub dokładnie zgniatamy.

2

Przekładamy do miski, dodajemy mąkę, szczyptę soli, jajko i gałkę muszkatołową, wyrabiamy gładkie ciasto.

3

Układamy ciasto na omączonej stolnicy, odcinamy zeń kawałki, które formujemy w wałki grubości palca, nożem odcinamy niewielkie kluski.

4

Smażymy w maśle, rumieniąc z obu stron.

5

Przygotowujemy sos, robiąc rumianą zasmażkę z masła i mąki, wlewamy mleko, mieszając, by nie powstały grudki, zagotowujemy. Do gęstniejącego sosu wlewamy miód i trzymamy kilka minut na ogniu. Usmażone kluski przekładamy na półmisek, polewamy sosem, podajemy.


Komentarze