Tyrolskie knedle serowe z sosem malinowym

Tyrolskie knedle serowe z sosem malinowym

  • 02:00
  • 4 porcje
  • 350 kcal
  • Prosty

Składniki

    Knedle:

    • 40 g masła
    • 1 opakowanie cukru waniliowego, najlepiej z prawdziwą wanilią
    • starta skórka z cytryny
    • 200 g mielonego twarogu
    • 2 jajka
    • 100 g białego pszennego pieczywa bez skórki (może być czerstwe)
    • 4 łyżki bułki tartej
    • sól

    Sos:

    • 400 g malin (poza sezonem mogą być mrożone)
    • łyżka cukru
    • sok wyciśnięty z połowy cytryny
    • ewentualnie odrobina likieru, np. Grand Marnier

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W dużej misce dokładnie rozcieramy masło (musi być ciepłe) z cukrem waniliowym i startą skórką z wyszorowanej i osuszonej cytryny.

2

Dodajemy twaróg, jajka, bułkę tartą, szczyptę soli oraz pokrojone w kosteczkę pszenne pieczywo i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przykrywamy i odstawiamy do lodówki minimum na godzinę, aby stężała.

3

Maliny przekładamy do rondla i dokładnie miksujemy. Dodajemy cukier, sok z cytryny, ewentualnie likier. Jeśli maliny są świeże, podlewamy odrobiną wody. Następnie gotujemy na małym ogniu i odstawiamy.

4

Z masy serowej wilgotnymi dłońmi formujemy knedle wielkości małej mandarynki (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy nieco bułki tartej) i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 5 minut.

5

Na talerze wlewamy sos malinowy, wykładamy ugotowane knedle i podajemy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze