Uczta myśliwego

Uczta myśliwego

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1,5 kg dziczyzny (sarna, dzik), w przypadku braku dziczyzny, może być chuda wołowina
    • 1 duży bakłażan
    • 2 świeże czerwone papryki
    • 2 duże cebule
    • 30 dag ogórków kiszonych
    • garść suszonych grzybów
    • 1 duża puszka pomidorów bez skóry
    • 2 minikostki ostrej papryczki
    • 40 dag boczku wędzonego surowego
    • 4 ząbki czosnku
    • sól, pieprz do smaku
    • po szczypcie cząbru i oregano
    • słodka śmietanka 18%
    • masło i oliwa do smażenia
    • mąka do obtoczenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ząbki czosnku, cebulę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie i wrzucić do rondla.
Mięso umyć, pokroić w plastry, rozbić, przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące, podsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym maśle, po czym dodać do rondla z wcześniej przygotowanymi składnikami.

Paprykę umyć, usunąć gniazda, pokroić w kostkę. Bakłażana umyć, obrać, pokroić w kostkę, ogórki kiszone pokroić w kostkę. Pokrojone ogórki, bakłażan i paprykę lekko podsmażyć na oliwie i dodać do rondla. Grzyby suszone odgotować przez 8–10 min w niewielkiej ilości wody, po czym całość wlać do rondla.

Dodać pomidory z puszki, zioła, rozkruszone kostki papryki – wszystko delikatnie wymieszać.

W razie potrzeby dolać trochę wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości mięsa, raz po raz mieszać, żeby potrawa się nie przypaliła. Podlać śmietanką, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Podawać z kluskami na parze, knedlami, kluskami śląskimi lub kopytkami. Smacznego.


Komentarze