Uda z kaczki pieczone z kasztanami

Uda z kaczki pieczone z kasztanami

  • 02:00
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 2 uda z kaczki 
    • 300 g kasztanów 
    • 50 ml czerwonego wina wytrawnego 
    • 100 ml wody 
    • 50 g miodu 
    • 40 g masła 
    • 3 gałązki tymianku 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Uda z kaczki umyj i wytrzyj do sucha kuchennym ręcznikiem. Przypraw kaczkę solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozgnieć w palcach tymianek i natrzyj nim mięso. Rozgrzej piekarnik z funkcją termoobiegu do temp. 190° i wstaw udka.  

Kasztany umyj i natnij łupinę nożem, aby równo pękły podczas pieczenia. W przeciwnym razie łupinę kasztana rozerwie para wodna, która podczas pieczenia gromadzi się w miąższu. Ułóż kasztany na blasze i wstaw do pieczenia razem z kaczką na czas ok. 10 lub 15 min w zależności od ich wielkości. Gdy kasztany pękną w miejscu nacięcia, pozostaw je w piekarniku jeszcze 3-4 min, aby osuszyły się z pary wodnej. Wyciągnij kasztany z piekarnika do ostygnięcia i od razu zmniejsz temp. do 160°. Obierz je z łupin i pokrój na kawałki. 

Udka z kaczki, jak tylko się zrumienią, polej czerwonym winem, a gdy alkohol odparuje, dolej wodę. Piecz powoli przez 1,5 godziny, a co 20 min przewracaj udka, aby równo się wypiekły. Gdy mięso zmięknie, posyp je kasztanami i polej miodem. Zostaw jeszcze kaczkę w piekarniku na 10-15 min, aby miód i kasztany oddały cały swój aromat. Jeśli udka nie mają naturalnego sosu, dolej jeszcze 50 ml wody i dopiecz. Powstanie piękna glazura o smaku kaczki i miodu o aromacie kasztanów. 

Wyjmij udka z piekarnika i przełóż na półmisek. Polej wierzch glazurą z kasztanami. Udekoruj danie gałązkami tymianku.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze