Udka faszerowane grzybami

Udka faszerowane grzybami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 2 duże udka kurczaka
    • garść suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) lub kilka świeżych
    • cebula
    • 2 plastry żółtego sera
    • łyżeczka mąki
    • olej
    • vegeta, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Suszone grzyby umyj, zalej wodą, odstaw na pół godziny. Ugotuj w tej samej wodzie. Odcedź (wywar zachowaj), pokrój. Cebulę obierz, posiekaj. Łyżeczkę oleju rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj grzyby, podsmaż. Przypraw solą i pieprzem (świeże grzyby pokrój, podsmaż z cebulą).

Udka umyj, wytnij kości, tak, by nie uszkodzić skórki, osusz. Posyp ze wszystkich stron vegetą i ewentualnie szczyptą pieprzu. Udka ułóż skórą do dołu, rozłóż na nich grzyby z cebulą (łyżkę grzybów odłóż do sosu), przykryj plasterkiem żółtego sera.

Mięso ściśle zwiń, zszyj lub zwiąż nitką. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż udka z obu stron. Przełóż do natłuszczonej, żaroodpornej formy, piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni (w czasie pieczenia możesz je podlewać wodą).

Zachowany wywar grzybowy wlej do rondla (jeśli dodałaś świeże grzyby, wywar przygotuj z kostki). Wsyp mąkę, rozrób. Przypraw vegetą, dodaj odłożone grzyby, wymieszaj, podgrzej.

Z udek wyciągnij nitkę, podawaj polane grzybowym sosem.


Komentarze