Udka gęsi z ziołami w sosie z orzechów włoskich

Udka gęsi z ziołami w sosie z orzechów włoskich

  • 01:30
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 2 udka z gęsi
    • 4 gałązki tymianku
    • 1 główka czosnku
    • 1 cebulka szalotka
    • 50 g orzechów włoskich
    • 1/2 sztuki cynamonu w kawałkach
    • 200 ml białego wina
    • 100 ml wina białego słodkiego
    • 100 g wiśni kandyzowanych
    • 40 g masła
    • 2 łyżki cukru
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Udka z gęsi umyj i odsącz w ręczniku kuchennym. Przypraw dobrze solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozłóż luźno mięso w ceramicznej formie do pieczenia. Dodaj gałązki tymianku i pokrojoną cebulkę oraz czosnek. Rozgrzej piekarnik do temperatury ok. 160° i wstaw mięso do pieczenia. Jak tylko się zrumieni, podlej słodkim winem i wlej jeszcze ok. 100 ml wody. Piecz dalej, aż mięso zmięknie, Kontroluj poziom sosu, w którym udka się pieką.

2

Przygotuj w rondelku lekki karmel z cukru. Wlej do niego wino i poczekaj aż odparuje. Wsyp orzechy włoskie i dodaj korę cynamonową. Podgotuj lekko sos, by orzechy oddały swój smak. Na koniec dodaj masło.

3

Wyjmij udka z pieczenia i przełóż na półmisek. Cały sos z pieczenia wlej do orzechów. Wymieszaj sos i polej nim obficie udka. Do dekoracji idealnie pasują kandyzowane PORADA KONTEKSTOWA - KANDYZOWANIE wiśnie, które swoim aromatem i kwasowością równoważą smak pieczonej gęsi i karmelowych orzechów. Na koniec udekoruj danie listkami ziół.


Komentarze