Udka kurczaka po meksykańsku

Udka kurczaka po meksykańsku

  • 01:45
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 6 udek kurczaka
    • 1-2 czerwone papryczki chilli
    • 2 papryki czerwone
    • 400 g pomidorów
    • 2 cebulki
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 szkl. białego wina wytrawnego
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 10 g mąki pszennej
    • kilka łyżek oleju do smażenia
    • kilka łyżek posiekanej pietruszki
    • przyprawy: gałka muszkatołowa, mielone goździki, cynamon, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Udka umyj, oczyść, osusz, natrzyj solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso z każdej strony aż się zarumieni (ok. 5 min.). Udka ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Cebulę i czosnek obierz, umyj i posiekaj. Pomidory umyj, sparz, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Papryki chilli i zwykłą umyj, przekrój wzdłuż na pół, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek przez ok. 2 min. Dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojone pomidory i papryki, dodaj wszystkie przyprawy, wlej wino i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE ok. 30 min na wolnym ogniu. Kurczaka zalej przygotowanym sosem i zapiekaj ok. 1 godz. w temp. 180°. Kurczaka podawaj z ryżem.


Komentarze