Udka w papryce

Udka w papryce

  • 01:40
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg udek z kurczaka
    • 1/2 kg kolorowej papryki
    • 2 dojrzałe pomidory
    • 1 cebula
    • 3 łyżki masła
    • 2 ząbki czosnku
    • sól
    • pieprz
    • 1 łyżeczka ostrej papryki
    • olej do smażenia
    • kilka gałązek rozmarynu i tymianku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Udka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem i ostrą papryką, wlożyć do lodówki na ok. godzinę. Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.

Cebulę posiekać, pomidory pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać paprykę i na końcu pomidory. Doprawić solą, pieprzem, oprószyć ziołami. Przysmażone warzywa przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego.

Zamarynowane udka obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć na warzywa. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 45 minut.


Komentarze