Udka z kurczaka z duszonymi warzywami

Udka z kurczaka z duszonymi warzywami

  • 01:10
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 udka z kurczaka
    • 2 pomidory
    • 1 cukinia
    • 150 g kaszy kuskus
    • 500 ml bulionu drobiowego
    • 1/2 cytryny
    • 1/4 ostrej papryczki
    • 4 gałązki kolendry
    • 3 gałązki tymianku
    • 40 ml oliwy
    • 2 szczypty szafranu 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Umyj dokładnie udka z kurczaka. Pokrój na kawałki – osobno pałki i podudzia. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzej oliwę w szerokim rondlu i podsmaż mięso z każdej strony. 

Pokrój cukinię na kawałki i pomidory w kostkę średniej wielkości. Ostrą paprykę pokrój w plasterki, a cytrynę w półplastry. Dodaj warzywa do smażonego kurczaka i razem wymieszaj. Smaż przez chwilę, aż warzywa nabiorą aromatu. 

W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°. Wlej bulion oraz dodaj nitki szafranu. Włóż gałązki tymianku i przykryj garnek. Wstaw do pieczenia na 40 minut. Warto podczas pieczenia co 15 minut odwrócić mięso, aby równo się wypiekło. 

Pod koniec pieczenia, gdy mięso będzie już miękkie, wsyp kaszę i wstaw ponownie do pieczenia pod przykryciem na kolejne 10 minut. Kuskus spęcznieje i wchłonie płyn z pieczenia. Wyjmij kurczaka z piekarnika i posyp poszarpaną kolendrą. Podaj na stół.


Komentarze