Udziec wołowy szpikowany słoniną

Udziec wołowy szpikowany słoniną

  • 02:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 750 g udźca wołowego
    • 150 g słoniny
    • 1 cebula
    • 5 łyżek oleju
    • 1 szklanka bulionu warzywnego
    • 2 łyżki mąki
    • 200 ml śmietany słodkiej
    • 1 szklanka wody
    • mały pęczek koperku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Słoninę pokrój w grube słupki o długości pieczeni, włóż do zamrażalnika na 10 min. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę.

Mięso umyj. Przy pomocy długiego, wąskiego noża ostrożnie naszpikuj wołowinę wzdłuż 3-5 słupkami słoniny, natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej olej w brytfannie. Obsmaż mięso, dodaj cebulę. Wszystko podsmażaj 3-4 min i wlej 100 ml bulionu. Mięso duś pod przykryciem przez ok. 1  godz. 30 min, podlewając pozostałym bulionem.

Wyjmij udziec, przecedź sos. Wymieszaj mąkę z wodą i dodaj do sosu. Śmietanę wymieszaj z posiekanym koperkiem, połącz z sosem.

Gotowy udziec polecamy podawać z powstałym sosem i ziemniakami z wody.


Komentarze