Udziec z indyka z pomarańczami

Udziec z indyka z pomarańczami

  • 02:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 udziec indyczy z kością ok. 1,3 kg
    • 2 obrane pomarańcze
    • 2 obrane białe cebule
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 2 łyżeczki mieszanki przypraw do grilla
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • sól do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Udziec umyj i osusz. Natrzyj solą. Pomarańczę pokrój w plastry, a cebulę w piórka. Wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, paprykę i przyprawę do grilla.

2

Rozgrzej piekarnik do 185°C. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plastry pomarańczy zostawiając kilka do przykrycia mięsa. Na pomarańczy ułóż pokrojoną cebulę. Mięso pokryj marynatą i ułóż na pomarańczach i cebuli. Udziec przykryj pozostałymi plastrami pomarańczy i całość wstaw do piekarnika na 1 godzinę i 10 minut.

3

Po określonym czasie pieczenia wyciągnij udziec z piekarnika i ściągnij z wierzchu przypieczone plastry pomarańczy. Polej skórkę powstałym sosem i wstaw całość jeszcze na 15– 20 min do piekarnika.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze