Upside down cake, czyli odwrócone ciasto z ananasem

Upside down cake, czyli odwrócone ciasto z ananasem

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 60 g masła
    • 150 g brązowego cukru
    • 6-7 plastrów ananasa z puszki
    • 6-7 wisienek koktajlowych
    • 260 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 110 g oleju
    • 150 g cukru
    • 2 jajka
    • 100 ml zalewy z ananasa w puszce
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Kolejne tradycyjne danie kuchni amerykańskiej. Jego sekret polega na tym, że owoce przed pieczeniem ułożone są na dnie foremki, a dopiero po upieczeniu odwraca się ciasto dołem do góry tak, by sok i karmel ze spodu wsiąknęły w biszkopt.

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Na patelni rozpuszczamy masło. Mieszamy je z brązowym cukrem i tak przygotowaną pastę rozsmarowujemy na dnie okrągłej (najlepiej silikonowej, ale niekoniecznie) foremki do pieczenia (średnica ok. 25 cm).

Na cukrze układamy ciasno plasterki ananasa i wisienki koktajlowe.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i gałką muszkatołową.

W misce miksera łączymy olej z cukrem i ubijamy przez chwilę. Następnie dodajemy po jednym jajku, każdorazowo miksując, aż składniki się połączą. Do powstałej masy stopniowo dodajemy suche składniki. Gdy masa będzie mieć jednolitą konsystencję, dodajemy zalewę z ananasa i ekstrakt waniliowy i ponownie miksujemy do połączenia się składników.

Ciasto wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Pieczemy w temperaturze 170°C około 30-45 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto lekko studzimy, a następnie wykładamy na paterę, odwracając foremkę do góry nogami.

Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe.


Komentarze