Uszka wigilijne

Uszka wigilijne

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Składniki farszu:

    • 250 g suszonych podgrzybków
    • 100 g cebuli
    • 60 g tartej bułki
    • olej do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz

    Ciasto:

    • 450 g mąki + mąka do podsypywania
    • 3 białka z jajek
    • 180 ml gorącej wody
    • 1/2 łyżeczki soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Grzyby namocz przez noc w zimnej wodzie. Następnie gotuj je przez godzinę w niewielkiej ilości wody. Cebulę posiekaj i usmaż na oleju. Ugotowane grzyby zmiel lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj cebulę i bułkę tartą. W razie potrzeby dolej nieco wywaru z grzybów. Dopraw farsz solą i pieprzem.

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól i powoli mieszając łyżką, zacznij wlewać gorącą wodę. Kiedy temperatura masy nieco spadnie, dodaj białka i szybko wyrób gładkie elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je mąką. Gotowe ciasto przykryj miską i odstaw na 15 minut.

Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, podsypując je w razie potrzeby delikatnie mąką. Rozwałkowane ciasto podziel na kwadraty. Na każdy kwadrat nałóż odrobinę farszu i zlep z niego pierożek. Zlep dwa przeciwległe rogi pierożka, tak aby powstało coś na kształt pierścionka. W ten sposób pozlepiaj pozostałe uszka.

Uszka wrzucaj na wrzącą osolona wodę i gotuj przez 2–3 minuty od momentu wypłynięcia uszek na powierzchnię.


Komentarze