Verinki z łososiem, szpinakiem i pikantnym twarożkiem

Verinki z łososiem, szpinakiem i pikantnym twarożkiem

  • 00:30
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​200 g wędzonego łososia
    • 200 g twarożku śmietankowego
    • 300 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • sok z 1/2 cytryny
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • przyprawy: sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Czosnek obierz. Jeden ząbek pokrój w plasterki, drugi przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej 20 ml oliwy razem z pokrojonym w plastry czosnkiem. Następnie wrzuć rozmrożony szpinak, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż do całkowitego odparowania płynu.

Łososia drobno pokrój i wymieszaj z sokiem z cytryny i pozostałą oliwą z oliwek. Twarożek wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, dopraw do smaku solą i pieprzem. W szklaneczkach o pojemności ok. 60 ml układaj kolejno warstwy twarożku, szpinaku i łososia do wyczerpania składników. Wierzch verinki warto ozdobić świeżym ziołowym listkiem.


Komentarze