Walentynkowe babeczki z kremem z białej czekolady

Walentynkowe babeczki z kremem z białej czekolady

  • 01:10
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Babeczki:

    • 125 g masła
    • 2 jajka
    • 125 ml mleka
    • 50 g mielonych orzechów włoskich
    • 185 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

    • 100 g białej czekolady
    • 100 g masła
    • 30 ml śmietanki kremówki
    • 20 g cukru pudru

    Dodatkowo:

    • 40 g różowej masy cukrowej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ


 

1

Nastaw piekarnik na 160°. Mąkę wymieszaj z proszkiem i przesiej. Masło utrzyj z cukrem i cukrem pudrem. Następnie cały czas miksując, dodaj żółtka. Po dodaniu żółtek wsyp do masy mąkę i wymieszaj szpatułką. Do ciasta dodaj zmielone orzechy i ponownie wymieszaj. Ciasto przełóż do wysmarowanych masłem foremek na ciasteczka (około 5 cm średnicy) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 8 minut, ciasteczka powinny być złotobrązowe.

2

Śmietankę podgrzej w miseczce w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA. Do gorącej śmietanki wrzuć połamaną czekoladę i delikatnie mieszając, poczekaj, aż się rozpuści. Odstaw czekoladę do przestygnięcia.

3

Masło utrzyj z cukrem pudrem. Następnie cały czas mieszając, dodaj wystudzoną czekoladę. Miksuj do połączenia składników. Gotowy krem przełóż do szprycy i włóż na pół godziny do lodówki. Masę cukrową rozwałkuj na grubość 1,5–2 mm. Foremką do ciastek wytnij niewielkie serduszka.

4

Schłodzony krem nałóż na ciasteczka i przykryj serduszkiem z masy cukrowej.

 


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze