Waniliowa zapiekanka z ryżu z agrestem

Waniliowa zapiekanka z ryżu z agrestem

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g agrestu 
    • 250 ml słodkiej śmietanki 
    • 2 jajka 
    • 5 g masła 
    • 2 torebki ryżu po 100 g 
    • 25 g cukru 
    • 1 laska wanilii
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Agrest umyj i obierz z szypułek. Poprzekrawaj owoce na połówki. Rozgrzej piekarnik do 180°. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dno naczynia wyłóż połowę ryżu. Rozłóż agrest i przykryj go drugą porcją ryżu. Rozetnij wzdłuż laskę wanilii i wydobądź ze środka ziarenka. Śmietankę wymieszaj z żółtkami jajek, cukrem i ziarenkami wanilii. Zalej tak przygotowaną miksturą ryż z agrestem i wstaw do piekarnika na ok. 40 min. Masa powinna całkowicie się ściąć, a wierzch zapiekanki przyrumienić. Po 40 min pieczenia zapiekanka będzie gotowa do podania.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze