Waniliowe pierożki leniwe z duszonymi morelami

Waniliowe pierożki leniwe z duszonymi morelami

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g ziemniaków
    • 100 g tłustego twarogu
    • 1 jajko
    • 100 g mąki ziemniaczanej
    • 20 g cukru waniliowego
    • 30 g cukru pudru
    • 40 g masła
    • przyprawy: sól, cynamon 

    Duszone owoce:

    • 200 g moreli
    • 60 g cukru
    • 20 g cukru waniliowego
    • sok z 1/2 cytryny 
    • 50 ml białego wina
    • 3 gałązki mięty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ziemniaki umyj i obierz. Wstaw do gotowania do osolonej wody. Powinny gotować się ok. 25 minut. W tym czasie przygotuj duszone morele. Umyj dobrze owoce i wydryluj z pestek. Pokrój na ćwiartki. W szerokim garnku rozpuść cukier na lekki i jasny karmel i dodaj morele. Wlej sok z cytryny i wsyp cukier waniliowy. Podsmaż chwilę. Jak tylko zaczną puszczać sok, wlej wino. Duś przez kilka minut do momentu aż sos i owoce dobrze się połączą. Zostaw odkryty garnek na małym ogniu i duś dalej owoce w winnym karmelu.

Gdy ziemniaki zmiękną, zamknij szczelnie pokrywką garnek i wyłącz ogień. Ziemniaki zawsze po ugotowaniu powinny jeszcze postać kilka minut, aby doszły, a zawarta w nich skrobia całkowicie spęczniała. Pomaga to uzyskać bardzo gładkie ciasto ziemniaczane. Odcedź z wody i przeciśnij przez praskę do ziemniaków wprost do miski kuchennej. Pokrusz (nie musi być zbyt drobno) ser twarogowy i włóż do ziemniaków. Lekko wymieszaj masę i wbij jajko. Podziel masę na ćwiartki i w miejsce jednej części wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj na koniec cukier waniliowy i 1/2 łyżeczki cynamonu. Zagnieć gładkie ciasto, a następnie przełóż je na stolnicę i spróbuj zrolować w wałek o średnicy ok. 2 cm. Wytnij nożem pod kątem małe kopytka. Warto kroić ciasto pod dużym kątem, wtedy wyjdą efektowne długie kluseczki.

W garnku podgotuj wodę. Przypraw ją solą, a gdy tylko zacznie wrzeć, wkładaj do niej delikatnie kluseczki. Zamieszaj kluseczki od spodu. Gotuj najpierw na dużym ogniu, a gdy kluseczki wypłyną, zmniejsz płomień i nakryj garnek. Niech kluseczki w spokoju dogotują się w środku. Następnie wyjmij kluseczki na durszlak kuchenny, aby odciekły. Na patelni teflonowej rozpuść masło i przełóż delikatnie kluseczki. Smaż na średnim ogniu, aby się zrumieniły z każdej strony. Gotowe przełóż na półmisek. Polej duszonymi morelami i posyp całość cukrem pudrem. Poszarp jeszcze listki mięty i rozłóż dekoracyjnie.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze