Waniliowe serniczki na zimno z czekoladą

Waniliowe serniczki na zimno z czekoladą

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Kruchy spód:

    • 250 g herbatników
    • 125 g miękkiego masła
    • 30 ml płynnego miodu
    • 50 g czekolady

    Masa serowa:

    • 300 g drobno mielonego sera twarogowego
    • 150 ml śmietanki 30%
    • 30 g cukru pudru
    • 1 laska wanilii
    • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
    • 40 ml gorącej wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wałkiem zgnieć herbatniki na drobne okruchy. Wsyp pokruszone herbatniki do miseczki i wymieszaj je z miękkim masłem i miodem.

Przygotuj 16 foremek do babeczek o średnicy 5 cm. Czekoladę posiekaj nożem i wsyp do masy z okruchów. Połową masy wyłóż dno foremek. Następnie schowaj je na 20 minut do lodówki.

Żelatynę rozpuść dokładnie w gorącej wodzie i ostudź. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i wyskrob ze środka aromatyczne ziarenka. Wymieszaj ser z połową cukru i ziarenkami wanilii. Ubij śmietankę z drugą połową cukru. Wymieszaj razem ser i ubitą śmietankę z tężejącą żelatyną.

Wyciągnij foremki z lodówki i wyłóż tężejącą masą serowa. Wierzch przykryj resztą słodkich okruchów. Wstaw całość ponownie do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie zanurz foremki z serniczkami na sekundę w gorącej wodzie (nie nalej wody do środka!), odwróć foremki na talerz i „wystukaj” serniczki. Deser podaj z pokruszoną czekoladą.


Komentarze