Warstwowy dip do nachosów

Warstwowy dip do nachosów

  • 00:30
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 duże pomidory
    • 1/2 czerwonej cebuli
    • 1 papryczka chili
    • 400 g czerwonej fasoli
    • 1 łyżeczka przyprawy kuchni meksykańskiej lub przyprawy do taco
    • ostra papryka (do smaku)
    • 200 g gęstej śmietany 12%
    • 200 g czerwonego cheddara
    • 2 awokado
    • sok z 1/2 limonki
    • garść świeżej kolendry
    • sól
    • pieprz
    • 1 czubata łyżka jogurtu greckiego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Trudno wyobrazić sobie oglądanie meczu bez podchrupywania drobnych przekąsek. Dip do nachosów udający piłkarskie boisko nie tylko zabawnie wygląda, ale też świetnie smakuje!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę. Chili pozbawiamy gniazda nasiennego i siekamy. Warzywa mieszamy razem, przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy warzywa na sito, odcedzamy nadmiar soku z pomidorów i przekładamy warzywa na spód prostokątnego naczynia.

Czerwoną fasolę blendujemy, dodając przyprawę meksykańską i ostrą paprykę. Nakładamy na wierzch pomidorów i delikatnie rozsmarowujemy po całej powierzchni.

Śmietanę rozsmarowujemy jako kolejną warstwę.

Cheddar trzemy na tarce o drobnych oczkach i wysypujemy równą warstwę do naczynia.

Awokado obieramy, pozbawiamy pestek i przekładamy do blendera. Dodajemy sok z limonki oraz kolendrę i całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rozsmarowujemy równo całość na wierzchu cheddara.

Jogurt dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek, przekładamy do foliowego rękawa cukierniczego, odcinamy końcówkę, tworząc małe oczko i wyciskamy jogurt, rysując linie boiska. Opcjonalnie dekorujemy plastikowymi bramkami.

Podajemy z nachosami, najlepiej zaserwowanymi w misce z nienadmuchanej (nowej!) piłki.