Warzywa faszerowane pikantną kaszanką

Warzywa faszerowane pikantną kaszanką

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 kaszanki Tesco
    • 1 pomidor
    • 4 pieczarki
    • 1/2 cukinii
    • 1 cebula czerwona
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 cebula szalotka
    • 30 ml oliwy
    • 1 gałązka tymianku
    • 1/2 ostrej papryki
    • 50 g tartego chrzanu
    • 50 g majonezu
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Umyj warzywa. Cebulę przekrój wzdłuż na połówki i wyjmij 3 warstwy, by zrobić miejsce na nadzienie. Pieczarki umyj i odłam nóżki. Pomidora przekrój na pół i wydrąż gniazdo nasienne.

2

Kaszankę obierz ze skóry, pokrój i przełóż do miski. Obierz szalotkę oraz czosnek i drobno pokrój w kostkę.

3

Posiekaj tymianek i drobno pokrój ostrą papryczkę. Dodaj wraz z szalotką i czosnkiem do kaszanki. Dolej 20 ml oliwy i całość dobrze wymieszaj.

4

Warzywa rozłóż na desce i przy pomocy łyżeczki nałóż aromatyczną kaszankę. Wypełnij dokładnie każdą połówkę, a nawet uformuj lekki „kopczyk”. Przygotuj grill lub piekarnik. Rozłóż faszerowane warzywa i piecz ok. 15 min w temp. 180⁰C w piekarniku i ok. 40 min na grillu na średnim poziomie rusztu. Podczas grillowania możesz przykryć warzywa folią aluminiową, by szybciej się dopiekły.

5

Przygotuj sos. Majonez wymieszaj z tartym chrzanem. Dopraw do smaku jeszcze oliwą. Pokrój drobno natkę pietruszki i dodaj do sosu. Dobrze wymieszaj . Jeśli trzeba, przypraw jeszcze sos szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze