Warzywa w sosie Strogonow

Warzywa w sosie Strogonow

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 marchewka
    • 1 gałązka selera naciowego
    • 2 papryki
    • 1 cukinia
    • 30 g koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 80 g pieczarek
    • 40 ml śmietanki 30%
    • 30 ml kwaśnej śmietany 22%
    • 30 ml oliwa z oliwy
    • 1/4 pęczka natki pietruszki

     

zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Marchew, cebulę i czosnek obierz. Paprykę przekrój i wydrąż nasiona. Marchew i cukinię pokrój w półplastry, a seler i paprykę w szerokie paski. Pieczarki pokrój również w plasterki. Cebulę i czosnek pokrój w piórka. Na patelni z szerokim rantem wlej oliwę i wsyp cebulę z czosnkiem. Podsmaż lekko warzywa i dodaj marchew i seler. Mieszaj i smaż na średnim ogniu przez chwilkę. Następnie dodaj cukinię i paprykę. Jak tylko się lekko zrumienią, przypraw warzywa solą i świeżo mielonym pieprzem.

Przełóż warzywa na półmisek, a na patelni podsmaż koncertant pomidorowy z musztardą. Przełóż warzywa i wszystko razem wymieszaj. Wlej śmietankę i dopraw sos jeszcze do smaku. Przełóż warzywa na półmisek, a na wierzch polej dekoracyjnie kleksami z kwaśnej śmietany. Posiekaj natkę pietruszki i posyp po wierzchu warzywa.


Komentarze