Warzywa z piekarnika

Warzywa z piekarnika

  • 01:00
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 cukinia
    • 2 czerwone papryki
    • 4 pomidory
    • 2 czerwone cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • 10 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu winnego
    • przyprawy: sól, pieprz, oregano
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wszystkie warzywa dobrze umyj. Pomidory obierz ze skóry, pokrój w szóstki i wypestkuj. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w pasy. Cebulę czerwoną obierz i pokrój w talarki. Cukinię pokrój w plastry. Wszystkie warzywa włóż do miski, zalej 6 łyżkami oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Obierz czosnek i wyciśnij go przez praskę, po czym dodaj go do warzyw. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. Naczynie do zapiekania polej 2 łyżkami oliwy i wsyp do niego wszystkie warzywa z przyprawami. Warzywa polej po wierzchu 2 łyżkami oliwy i posyp oregano. Warzywa zapiekaj ok. 45 min w temp. 180°. Warzywa możesz również podawać na zimno, dodając do nich 1 łyżkę octu winnego.


Komentarze