Warzywa zapiekane pod ciastem francuskim

Warzywa zapiekane pod ciastem francuskim

  • 00:35
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • gotowe ciasto francuskie niemrożone
    • 1 jajko
    • 1 mała cukinia
    • 2 czerwone cebule
    • 1/2 kalafiora
    • 1 żółta papryka
    • 1 czerwona papryka
    • 1/2 szkl. kukurydzy z puszki
    • 10 pomidorków koktajlowych
    • 40 ml oliwy
    • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, oregano
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Cukinię pokrój w półplasterki, oprósz solą i odstaw na parę minut. Cebule pokrój w ósemki, a  papryki w grubą kostkę. Pomidorki poprzekrawaj na połówki. Kalafiora podziel na małe różyczki i obgotuj lekko w osolonej wodzie.

2

Wszystkie pozostałe warzywa, oprócz kukurydzy, podsmaż krótko na oliwie.

3

 Wymieszaj je razem i dopraw ziołami, solą i pieprzem. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania. 

4

Naczynie z warzywami przykryj kołderką z ciasta francuskiego. Odetnij nadmiar ciasta, krawędzie dociśnij do brzegów naczynia widelcem.

5

Wierzch zapiekanki ponacinaj nożem w kilku miejscach. Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem i wstaw naczynie do nagrzanego do 180° piekarnika. Piecz tak długo, aż ciasto pięknie się napuszy i zrumieni. Podawaj zaraz po przyrządzeniu. 

Pyrex

Komentarze