Warzywne paski z aromatycznymi dipami

Warzywne paski z aromatycznymi dipami

  • 00:15
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/4 selera naciowego
    • 1 ogórek zielony
    • 1 papryka czerwona
    • 1 marchewka
    • 1 fasolka żółta
    • dekoracja: liście świeżych ziół (bazylia, natka pietruszki, mięta)

    Dip jogurtowy z miętą:

    • 200 g jogurtu
    • 20 ml oliwy extra virgin
    • sok z 1/4 cytryny
    • 4 gałązki mięty
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, kminek mielony

    Dip z limetką i awokado:

    • 2 awokado
    • 1 limonka lub cytryny
    • 1/2 papryki czerwonej
    • cebulka dymka
    • 20 ml oliwy extra virgin
    • świeża kolendra
    • sos tabasco (opcjonalnie)
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj dip jogurtowy: w miseczce wymieszaj jogurt naturalny z sokiem cytryny. Posiekaj miętę i dodaj do sosu. Przypraw solą i pieprzem. Dolej oliwę i wymieszaj. Przelej do czystej miseczki, a na wierzch połóż dekoracyjnie listki mięty.

Przygotuj dip z awokado: awokado umyj, przekrój na pół i nożem wyjmij pestkę. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ ze skóry. Do miski przełóż awokado i natychmiast polej sokiem z limonki lub cytryny, w przeciwnym razie awokado ściemnieje. Przypraw solą i pieprzem. Paprykę czerwoną pokrój w drobną kostkę i dodaj do dipu. Całość przypraw jeszcze oliwą i liśćmi kolendry oraz tabasco. Przełóż dip do miseczki. Ozdób dekoracyjnie przyciętą cebulką dymką.

Warzywa obierz i umyj, pokrój w paski o długości ok. 10 cm, a następnie ułóż dekoracyjnie na przemian na półmisku. Możesz dodatkowo udekorować warzywa świeżymi ziołami. Pomiędzy warzywami ułóż miseczki z dipami.


Komentarze