Warzywne trifle z wędzonym boczkiem

Warzywne trifle z wędzonym boczkiem

  • 02:20
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 młodych ziemniaków
    • 1 pietruszka
    • 80 g selera
    • 300 ml bulionu warzywnego
    • 10 g żelatyny
    • szczypta szafranu
    • 4 plastry wędzonego boczku
    • 2 gałązki natki pietruszki

    Pianka:

    • 250 ml śmietanki 30%
    • 4 plastry wędzonego boczku
    • 50 ml bulionu warzywnego
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Umyj warzywa i wstaw do gotowania w osolonej wodzie. Pamiętaj, że gotowanie warzyw w skórce pomaga zachować w nich więcej składników odżywczych. Boczek wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE podsmaż na suchej patelni, by wytopił się z niego tłuszcz, a plasterki stały się chrupiące. W rondelku zagotuj bulion warzywny i dodaj nitki szafranu. Ich aromat przejdzie do wywaru. Dosyp żelatynę i powoli wymieszaj, aż cała się rozpuści. Na tym zakończ gotowanie bulionu, bo osłabi to żelatynę i galaretka przestanie już tak wiązać. Odstaw galaretkę. Odcedź miękkie warzywa i obierz ze skórki. Pokrój je w małą kostkę i przełóż do szklaneczek na trifle. Następnie dodaj do warzyw pokrojoną natkę pietruszki. Zalej teraz galaretką szafranową i odstaw do lodówki do zastygnięcia. Gdy tylko galaretka warzywna stężeje, wyjmij ją z lodówki. 

Przygotuj sos piankę ze śmietanki: w bulionie warzywnym zagotuj boczek wędzony, aby oddał swój cały aromat. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Bulion musi mieć wyraźny smak, bo będzie mieszany ze śmietanką. Śmietankę przelej do miski i lekko ubij trzepaczką na piankę. Przełóż sos do galaretek i posyp paseczkami chrupiącego boczku. Na koniec udekoruj listkami natki pietruszki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze