Wątróbka smażona z jabłkami

Wątróbka smażona z jabłkami

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 600 g wątróbki drobiowej
    • 2 jabłka
    • 2 cebule
    • 1/2 szklanki mąki 
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wątróbki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebule pokrój w plasterki. Jabłka umyj, pokrój w ósemki, a następnie wytnij gniazda nasienne (nie obieraj jabłek ze skórki). W woreczku spożywczym wymieszaj mąkę z pieprzem, a następnie dodaj wątróbki. Potrząsaj woreczkiem do momentu, aż wątróbki będą całe obtoczone w mące.

Wątróbki przesmaż delikatnie na oleju (ok. 10 min), co jakiś czas mieszając (nie sól wątróbek). Zmniejsz ogień, dodaj cebulę z jabłkami, w miarę potrzeby podlej olejem, przykryj i na wolnym ogniu duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE  wszystko przez ok. 20 min. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem, ziemniakami oraz sałatą.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze