Wątróbka w sosie musztardowym

Wątróbka w sosie musztardowym

  • 00:35
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 0,5 kg wątróbki drobiowej
    • 1 duża cebula
    • 1 szkl. bulionu (może być z kostki)
    • 0,5 szkl. śmietany 18%
    • 2 łyżki musztardy delikatesowej
    • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
    • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki krupczatki
    • sól
    • pieprz
    • olej do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wątróbkę umyć, jeśli jest duża, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, na oleju obsmażyć wątróbkę obsypaną mąką i cebulę. Podlać ciepłym bulionem, dusić na małym ogniu pod przykryciem.

W tym czasie śmietanę połączyć z musztardą, sprasowanym czosnkiem i ziołami, można dodać odrobinę soli, żeby się nie zważyła podczas duszenia.

Wlać do wątróbki, doprowadzić do wrzenia. Jeśli sos będzie za rzadki, zagęścić krupczatką rozmieszaną w niewielkiej ilości chłodnej wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można dodać szczyptę cukru, jeśli śmietana jest bardzo kwaśna.

Podawać z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Smacznego.


Komentarze