Wątróbka w sosie z białego wina

Wątróbka w sosie z białego wina

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 600 g wątróbki drobiowej
    • 2 cebule
    • 200 g pieczarek
    • 1 szklanka białego wytrawnego wina
    • ½ szklanki mąki
    • 1/3 szklanki śmietanki
    • 4 łyżki oleju słonecznikowego
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wątróbki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebule obierz i pokrój w półplasterki. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.

Odłóż 1 łyżeczkę mąki, a pozostałą część wymieszaj w woreczku spożywczym z pieprzem. Do woreczka włóż wątróbki i potrząsaj, aby wątróbki w woreczku całe obtoczyły się w mące. Tak przygotowane wątróbki przesmaż na oleju (nie sól wątróbek).
 
Na osobnej patelni zeszklij cebulę na łyżce oleju. Kiedy cebula będzie miękka, podlej ją winem. Na patelni po wątróbkach podduś pieczarki. Nie smaż pieczarek zbyt długo, powinny być soczyste (ok. 5 min).

Włóż cebulę, pieczarki i wątróbkę do dużego garnka, podsyp łyżeczką mąki, podlej wodą (ok. ½  szklanki) i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem, odstaw na chwilkę do przestudzenia i zabiel śmietanką.

Sałatkę podawaj z sałatą i ryżem, ziemniakami lub pszennym pieczywem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze