Wegańska pavlova

Wegańska pavlova

  • 04:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 szkl. wody z ciecierzycy
    • 2 szkl. cukru pudru
    • 1 laska wanilii
    • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:

    • owoce sezonowe (np. maliny, truskawki, poziomki, winogrona, figi)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Miksuj wodę z ciecierzycy na najwyższych obrotach tak długo, aż powstanie gęsta piana. W trzech partiach dodaj cukier puder. Cały czas miksuj. Laskę wanilii przekrój i wybierz nasionka. Dodaj je do masy. Następnie dodaj mąkę oraz kwasek. Dalej miksuj, aż uzyskasz gęstą i lśniącą masę.

Piekarnik nagrzej do 150°C. Bezę wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wykładając, możesz zrobić małe wgłębienie na szczycie bezy na owoce i sos. Bezę susz przez 30 minut w 150°C z termoobiegiem, po czym zmniejsz temperaturę do 100°C i susz kolejne 2 godziny. Podczas suszenia kilkakrotnie otwórz piekarnik, aby wypuścić parę. Po upieczeniu pozostaw pavlovą w piekarniku do ostudzenia.

Ciasto ułóż na paterze i posyp owocami. Maliny lub truskawki zmiksuj (nie ma potrzeby słodzenia) i takim sosem polej pojedyncze porcje na talerzach.


Komentarze